0pus-Sedici

Een duo van twee jonge instrumentalisten gespecialiseerd in barokmuziek.

De naam van de groep is geïnspireerd op ‘0pus-Sedici’ 12 sonates Opus 16 van Isabella Leonarda (1620-1703), een Ursulinen-non die haar hele volwassen leven doorbracht in een klooster in Italië. Leonarda, een zeer productieve componiste, publiceerde tijdens haar lange leven bijna tweehonderd composities. De meeste zijn heilige vocale werken, maar in 1693 publiceerde ze haar Sonate à 1. 2. 3. e 4. Istromenti, een verzameling bestaande uit twaalf sonates, elf voor twee violen, viool en continuo, en een solosonate voor viool en continuo. Dit zijn de eerste sonates die door een vrouw zijn uitgegeven.

Het duo ‘0pus-Sedici’ werd geboren in de oefenruimtes van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in Nederland. De afdeling Oude Muziek staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste opleidingen in zijn soort.

Als gevolg van de hoge kwaliteitsnormen die door het internationale docententeam worden toegepast, telt een afgeronde studie aan het Koninklijk Conservatorium automatisch mee als aanbeveling in professionele kringen.

Boek duo ‘0pus-Sedici’ voor concerten: in kerken, kapellen, op kunstpodia, poëzieavonden, academische zittingen en speciale evenementen.

LUISTERFRAGMENT:
https://youtu.be/j2KSOX58BKA

CONTACT:
telefoon: +32 476 562 491
projectcoördinator: Henk Mesuere
e-mail: hetmuzischehuis@telenet.be

www.koraalvzw.beMUZIKANTEN

Malú Pomares Lima °1994 Viool

Malú is een Cubaanse violiste die momenteel in Antwerpen woont. In Cuba deed ze haar eerste studies tot ze de eerste graad moderne viool behaalde. Gedurende deze tijd werkte ze in verschillende kamermuziek- en symfonieorkesten waarmee ze een deel van de wereld rondtoerde en deelnam aan Cubaanse, Latijns-Amerikaanse en klassieke muziekfestivals. Ook werd ze door de orkesten uitgenodigd om bij verschillende gelegenheden als solist op te treden. Toen ze nog in Cuba woonde, werd ze gedurende verschillende jaren geselecteerd om deel te nemen aan academies voor oude muziek in Duitsland, onder leiding van musici als onder meer Enrico Onofri, Chouchanne Siranossian en Thomas Hengelbrock.

In 2020 verhuisde Malú naar Nederland om haar tweede bachelordiploma te behalen, dit keer gespecialiseerd in historische viool en historisch geïnformeerde uitvoering. Ze ontving de Excellence Scholarship die het conservatorium van Den Haag jaarlijks aan enkele studenten toekent. Ze kreeg de kans om deel te nemen aan verschillende muziekfestivals en te spelen met verschillende Nederlandse groepen die zich toeleggen op historische uitvoeringen van oude muziek. Zo heeft ze in verschillende concertzalen kunnen optreden: het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en het Konzerthaus in Berlijn. Momenteel doet ze onderzoek naar muziek geschreven door Vlaamse componisten uit de 16e en 17e eeuw. Daarnaast onderzoekt en verzamelt ze een programma gebaseerd op muziek geschreven door vrouwelijke componisten in dezelfde eeuwen.Katerina Manáková °1992 Theorbe

Ze is een Tsjechische luitiste die nu in Leuven (B) woont. Ze behaalde haar Masterdiploma cum laude aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (NL) onder leiding van Joachim Held en Mike Fentross. Haar kennismaking met de wereld van de oude muziek dankt zij aan Karel Fleischlinger, die haar kennis liet maken met historische tokkelinstrumenten tijdens haar studie aan het P.J. Vejvanovský Conservatorium in Kromeriz, Tsjechië, gevolgd door haar bachelorstudie aan de JAMU in Brno.

Ze werkt regelmatig samen met ensembles die gespecialiseerd zijn in oude muziek, bijvoorbeeld het Europäisches Hanse Ensemble, het Lutherse Bach Ensemble, het Nederlands Kamerorchest, Castello in Aria, The Scroll Ensemble, Hathor Consort en anderen. Naast andere historische tokkelinstrumenten als de theorbe, barokgitaar en renaissanceluit, specialiseert zij zich in de vihuela de mano en de muziek van Spanje in de 16e eeuw.

Haar graad in Spaanse flologie, die ze behaalde aan de Palacký Universiteit in Olomouc en aan de Universiteit de Oviedo in Spanje, hielp haar ook deze passie na te streven. Ze concentreert zich vooral op de interpretatie van intabulaties van heilige muziek voor zang en vihuela de mano, wat ook haar belangrijkste onderzoeksonderwerp is in haar werk voor de Belgische Alamire Foundation.CONCERTPROGRAMMA:

Het programma is voornamelijk gebaseerd op Italiaanse muziek:

  • Sonata duodécima – Isabella Leonarda
  • Sonata prima – Dario Castello
  • Sonata Seconda – Battista Fontana
  • La Bernabéu – Antonio Pandolf Mealli
  • Sonata Terza – Biagio Marini
  • Ciaccona – Francesca Vaccin

TECHNISCHE FICHE:

  • Uitkoopsom: 575€ (tot 50 luisteraars – vanaf 51 luisteraars + 10€ per persoon)
  • Transportkosten: 2x 0,36€ km vanuit Antwerpen (heen en terug)
  • Eten & drinken (voor vier personen)
  • Speeloppervlak: 3m x 4m

STICHTING: ‘HET MUZISCHE HUIS’

Het Muzische Huis, een kunsthuis voor creatievelingen in Antwerpen, heeft door haar internationale activiteiten de afgelopen 30 jaar veel ervaring opgedaan in de muziek- en kunstensector. Met die achtergrond willen we nu jonge professionele muzikanten ondersteunen als hulp voor een veelbelovende muzikale carrière.

Dit willen we doen door concerten te organiseren, in nauwe samenwerking met lokale organisatoren en door logistieke ondersteuning te bieden.

Als eerste project richten we ons op twee jonge, getalenteerde barokmuzikanten uit Cuba en Tsjechië. Het duo ontstond in de oefenruimtes van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag – Nederland. De afdeling Oude Muziek staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste opleidingen in zijn soort. Door de hoge kwaliteitsnormen die het internationale docententeam hanteert, geldt een afgeronde studie aan dit Koninklijk Conservatorium automatisch als aanbeveling in professionele kringen.
Wij willen ons steentje bijdragen door jonge muzikanten mooie muzikale podia aan te bieden! Binnen de stichting ‘Het Muzische Huis’ werd tevens een fonds opgericht om de jonge muzikanten fnanciële steun te bieden.

Uw bijdragen zijn van harte welkom.

Het Muzische Huis
Klokstraat 10
2600 Antwerpen

Rekeningnummer: BE36 0018 6169 0381
Mededeling: Fonds Jonge Muzikanten

INFO:
Tel: +32 476 562 491
Projectcoördinator: Henk Mesuere
E-mail: hetmuzischehuis@telenet.be
www.koraalvzw.be