Antarctica 1897 (10+)

‘Jan Van Mirlo, ontdekkingsreiziger naar het onbekende zuidland’

Augustus 1897, Loteling Jan Van Mirlo, ziet in de Belgica-expeditie de uitgelezen kans om aan z’n drie jaar dienstplicht te ontsnappen. Maar, of de kou en ontberingen tijdens de ontdekkingsreis naar Antarctica minder zwaar zullen wegen? Dat is pas de vraag!

Henk brengt een doorleefd verhaal van de baanbrekende zuidpoolexpeditie over passie en heldenmoed. Hoe overleeft de bemanning een overwintering met ruim twee maanden volledige duisternis op het pakijs? Niemand had het hen ooit voorgedaan.

Het verhaal plaatst de expeditie in het juiste wetenschappelijke kader en, commandant Adrien de Gerlache als eerste klimaatpionier ooit.

Zonder samenhorigheid en wederzijds vertrouwen houdt een schip nooit haar juiste koers. Zonder nederigheid en zelfopoffering slaag je er niet in terug veilig thuis te komen. Laten we ook nooit de harde werkelijkheid vergeten. Een poolexpeditie blijft, ook vandaag de dag nog, een verschrikkelijk grote uitdaging.

Luister! Luister! En, ga door met luisteren!

Henk Mesuere
(°9 april 1957)

Hij is artistiek directeur van Koraal vzw en Het Muzische Huis,
een kunstenaarscollectief en internationaal kunstenhuis voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Als wereldreiziger, met zorg voor de aarde en haar bewoners, is hij reeds jaren lang geboeid door de vele rijke (volks-) verhalen uit de wereld en uit heel diverse culturen.

Dit bracht hem als muzikant-verteller in heelwat mooie projecten de wereld rond, daar waar verhalen en muziek thuis horen, dichtbij de mensen.

——-

“Alleen omdat ik heb leren luisteren kan ik nu zelf verhalen vertellen.
De verhalen uit mijn kindertijd zijn diep in mij verankerd. Ze zijn deel van mezelf geworden. Ze leven in mij door. Dus als je wilt dat er verhalen in jou tot leven komen. Luister! Luister! En, ga door met luisteren!”

Angaangaq – De sjamaan uit Groenland -

“Verhalen, echt goede verhalen, raken je in je kern. Je kunt ze niet met je verstand doorgronden. Alleen met je hart kun je ze vatten.

We hebben de (geest) verhalen nodig. En, we hebben het vermogen tot luisteren nodig. We moeten opnieuw leren luisteren met het hart. Adem de verhalen in zoals je de geur van een bloem opsnuift. Alleen zo zullen ze in je gaan leven. Neem er de tijd voor. Luister! Ruik de woorden, snuif ze op.”