Ronja, de Roversdochter (9+)

Verteltheater vol betoverende klanken

Verteller Mia Verbeelen en muzikant Henk Mesuere van Het Muzische Huis slaan de handen in elkaar. Vertelkunst en klankspel vormen een betoverend geheel in ‘Ronja, de Roversdochter’. Spanning en betovering, moed en durf, eerlijkheid en vriendschap zijn de centrale thema’s in dit avontuurlijke verhaal van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren.

Op expressieve wijze vertelt Mia het verhaal van Ronja, het meisje dat opgroeit in het roversnest van haar vader. Wanneer zij vriendschap sluit met de zoon van een vijandelijke roverhoofdman is de spanning thuis te snijden. Het komt zelfs zover dat Ronja partij kiest voor haar vriend en daardoor de liefde van haar vader op het spel zet. De twee kinderen lopen weg van huis en bouwen een nieuw leven op in de natuur waar het wemelt van de aardmannen, vogelheksen en andere schemerwezens.

Met een bijzonder en uniek instrumentarium tovert Henk de wereld van Ronja muzikaal tevoorschijn: de dreiging van de vogelheksen, de diepte van de Hellepoel, de lokroep van de onderaardsen enz.

Aanbod voor scholen, bibliotheken en theaters

Deze voorstelling is geschikt voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar (4e – 5e – 6e leerjaar)

Speelperiode: op aanvraag het hele jaar door.

Kostprijs: 600€ + 0,36€ per km vanaf Antwerpen

Speciaal dagprogramma voor de hele basisschool

We bieden ook een compleet dagprogramma aan voor alle klassen van de kleuter- en lagere school: De Vertelkaravaan

De Vertelkaravaan, een vertelster en een muzikant/verteller trekken door het land. Zij brengen mooie en unieke – met muziek uitgewerkte verhalen – voor kleuters en lagere
schoolkinderen. De Vertelnomaden komen op scholen, bibliotheken, cultuurhuizen ea. Ze werken steeds ‘op maat’ van de doelgroepen, in nauwe samenwerking met wie organiseert. Ook kan De Vertelkaravaan een FAMILIE-VERTELDAG aanbieden voor kinderen van 2 tot 12 jaar met hun (groot-)ouders, een geschenk voor iedereen!

De deelnemende kunstenaars zijn:
– Mia Verbeelen (verteller – vertelambassadeur voor Vlaanderen
en Nederland 2015/2016)
– Henk Mesuere (muzikant-verteller)

Op één dag kunnen de Vertelnomaden een hele basisschool een bijzondere en
unieke vertelbeleving geven.

- ‘s Ochtends speelt Henk voorstellingen van ‘Schip in het IJs’ voor
de kleuters en het 1e leerjaar (speelduur: 2x 50′)
- Mia vertelt sprookjes en verhalen in de klassen 2 en 3 (speelduur: 2x 50′)
- Na de middag vertellen Mia en Henk met woord en muziek ‘Ronja,
de Roversdochter’ voor leerlingen van 4 – 5 en 6 (speelduur: 1x 60′)

* Scholen betalen een all-in-prijs van 900€ per speeldag.
* Cultuurhuizen betalen 1.350€ per speeldag
* Bibliotheken betalen een prijs in overleg.

Buiten de Stad Antwerpen is er een vervoerskost van 0,36€ per km (heen en terug vanaf Antwerpen)

Speelperiodes:

september – oktober 2020

december 2020 – januari 2021

maart – augustus 2021

Programma:

RONJA, DE ROVERSDOCHTER naar ASTRID LINDGREN

Vertelster: Mia Verbeelen
Muzikant: Henk Mesuere
Ronja wordt geboren als dochter van een roverhoofdman. Wanneer ze de veilige burcht van haar vader en moeder verlaat ontdekt ze de bossen waar allerlei vreemde wezens wonen: Vogelheksen, Aardmannen en … Birk, de zoon van een andere roverhoofdman, dé aartsvijand van haar vader! In tegenstelling tot hun vijandige families sluiten de twee kinderen vriendschap. Ze zien elkaar in het geheim te midden van die mysterieuze natuur. Maar wanneer Birk op een dag gevangen wordt genomen door Ronja’s vader, blijft zij haar vriendschap trouw, ook al heeft dat vergaande gevolgen. Een vertelling vol spanning en avontuur, over een sterk meisje dat tegen de stroom in durft te gaan en vastberaden voor haar waarheid kiest!

WONDERWIJZE SPROOKJES & VERHALEN

Vertelster: Mia Verbeelen
Sprookjes en wonderwijze verhalen komen tot leven wanneer ze vol inlevingsvermogen verteld worden. Soms liggen verhalen jaren te slapen in dikke boeken van lang geleden. Mia verstaat de kunst om ze wakker te kussen met woord, gebaar en poëzie. Zo tovert ze plaatjes in je verbeelding. Dan wil je nog maar één ding … nog een verhaal!

Voor 2e leerjaar: Het dennenboompje en Het rode Huis, twee verhalen waarin identiteit en verwondering centraal staan.
Voor 3e leerjaar: Eénoogje, Tweeoogje, Drieoogje. Een minder bekend maar fascinerend sprookje van de Gebroeders Grimm waarin drie hele aparte zussen wonderlijke dingen beleven met een geitje dat magische eigenschappen heeft. Maar je moet wel de juiste toverspreuk kennen.

SCHIP IN HET IJS

Verteller – Muzikant: Henk Mesuere
Met poppen vertelt Henk het verhaal van de Belgica-Antarctica-Expeditie uit 1897 vanuit de oren, de ogen en de zintuigen van de pooldieren. De vijf hoofdrolspelers: Zeeman Henk, Ping (de pinguïn), Rob (de zeerob), Olly (de orka) en Nansen (de kat van het schip) nemen de kleuters mee naar Antarctica waar een schip, de Belgica, al heel lang vastgevroren zit in het ijs.

Wat de bemanning niet weet is dat de pooldieren hen zullen helpen om weg te geraken. De voorstelling is een unieke belevenis met een mix van vertellen, poppenspel, muziek, zang en beweging. Zeeman Henk speelt accordeon, draaiorgel en klarinet.

Hij neemt de kinderen mee in de wereld van de verwondering en de bewondering. Het knusse, sfeervolle decor is een lust voor het oog met allerlei scheepsuitrusting en een maquette van het mooie driemast zeilschip.

Contact:

mia.verbeelen@telenet.be – tel. +32 (0) 495 – 128 652

hetmuzischehuis@telenet.be – tel. +32 (0) 476 – 562 491